Пътуваща Екслибрис Изложба

Начало / Проекти / Пътуваща Екслибрис Изложба


За да могат повече хора да се докоснат до приказния свят на малката графика и екслибриса и в изпълнение на мисията на Международен Екслибрис Конкурс Варна неговият организатор, Арт Галерия Ларго,представя всяко издание като пътуваща изложба в различни градове в страната. Така в годините от 2014-та до 2020-та експозиции със селектираните творби от различните издания на конкурса бяха показвани за по месец в различни локации – галерии, училища или университети по изкуствата, музеи, читалища.

Така до необятния, естетски свят на графиката от цял свят се докоснаха учениците и учителите от Националното училище по изкуствата „Добри Христов” Варна, Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”, Казанлък, Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София и Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в Пловдив. През 2014-та гостувахме на галерия „Видима” в Севлиево, през 2015-та - на студентите и преподавателите във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и на галерия „Аспект” в Пловдив.

Арт Галерия Ларго получи любезна покана от ръководството на секция "Графика" на Съюза на българските художници и представи творбите от първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна по време на третия Международен форум "Малки графични форми" София 2014, проведен в галерия "Сезони". През 2016-та година творбите от второто издание на конкурса гостуваха за по един месец в галериите на две варненски читалища - НЧ „Просвета 1927“ в Аспарухово и в НЧ „П. Р. Славейков 1928“ в квартал „Владислав Варненчик“.  

Последната засега спирка на колекцията на Международен Екслибрис Конкурс Варна беше през масец март 2020 година в Исторически музей – Перущица. Организаторите получиха покана и планираме през 2021-ва година да гостуваме със селекция от творби от трите издания на конкурса в престижната графична галерия “Épreuve d Artiste” –Антверпен, Белгия.