10 успоредни прави

сборна изложба - живопис от Хепънинг ARTFUNcity 2021
14. - 20.08.2021

10 успоредни прави

Начало / Изложби / 10 успоредни прави

Към творбите

сборна изложба – живопис на 11 млади варненски автори
Хепънинг ART&FUNcity 2021

14 – 20.08.2021

Откриване – събота, 14 август 2021 г., 18:00 часа 

 

От 14 август 2021 година Арт Галерия Ларго ще бъде домакин на сборна изложба- живопис на единадесет млади варненски автори, творящи в рамките на Младежкия фестивал FUNCITY+. Изложбата е озаглавена "10 УСПОРЕДНИ ПРАВИ" и ще представи авторите Ана- Мария Борисова, Едже Рухшен, Илкер Даналов, Калоян Ненков, Мария Иванова, Мерлин Сали, Петко Недялков, Радостина Касабова, Ренета Павлова, Яна- Гергана Желязкова и Яна Любенова. Експозицията е резултат от Хепънинга на ART&FUNcity 2021 и откриването й ще се проведе на 14 август, събота, от 18:00 часа в Зала 2 на Арт Галерия Ларго.

Фестивалът FUNCITY+ тази година поставя своя акцент върху варненските млади артисти. Част от арт събитията на младежкия фестивал на Варна е Хепънинга ART&FUNcity, който има определена структура и планираност по отношение на протичането във времето и пространството, както и в конкретните действия на артистите. Търси се не просто провокация, а заиграване с публиката и въвличането й в самия художествен процес, рисува се на открито в градска среда, срещу входа на Градска Художествена Галерия- Варна, на 12 и 13 август от 17:00 часа до 21:00 часа.

Артистите са избрани от най-голямата досега правена Дигитална изложба на открито "Varna Future Art", но са поставени в определени ограничения на самия формат, а именно всички работят с една предварително подбрана палитра, на еднакъв формат на диптиха, който всъщност има само 4 варианта за експониране, задължително условие е и смесената техника с хартия, както и задължителния елемент на рисунката, и всичко това в жанра на модерния абстрактен пейзаж.
Много от авторите са преднамерено избрани, тъй като артистичната им практика е фигуративна и експеримента и поставянето им в некомфортна среда цели да извади един различен АЗ на младия творец и да го подпомогне в артистичното му развитие и откриване на нова идентичност. Използваме методологията на уъркшопа, воден от гл. ас. доктор Галина Цветкова, в който материалността на живописта се стремим да постигнем чрез хартията.
Идеята е в размиването на границите между артистичния акт и ежедневния живот и взаимното им проникване. Това което се случва няма как да се повтори отново, защото публиката е винаги различна, преминаваща и реагира по различен начин на действията на артистите, спонтанно проявява любопитство или просто търси обяснение на вече видяното, артистите от своя страна използват тези рефлекции в живопистта си.
Във всеки един случай, творбите, минувачите и самите артисти са в непрекъснат процес на промяна, който е и мотото на фестивала тази година- ДУХ, ТЯЛО, СЕТИВА.

Заповядайте на 14 август, събота, от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго, Зала 2 на ул. Хан Крум 8, където ще може да видите резултата от Хепънинга, да се срещнете с авторите и да споделите впечатленията си. Изложбата продължава до 20 август 2021 г.

 

Светослава Георгиева,
Артистичен Директор
ART&FUNcity

Кораб, Ренета Павлова / Арт галерия Ларго

Кораб

Ренета Павлова

Свърши ми червеното, Радостина Касабова / Арт галерия Ларго

Свърши ми червеното

Радостина Касабова

В зелено

Илкер Даналов

В моята баня

Радостина Касабова

Буря

Илкер Даналов

Мараня

Мария Иванова

Израстване

Яна Любенова

Плаж

Едже Рухшен

В сиво

Петко Недялков

Средиземноморие I

Мерлин Сали

Средиземноморие II

Мерлин Сали

Кактус

Калоян Ненков

Сън

Анна-Мария Борисова

Земя като една човешка длан

Яна-Гергана Желязкова


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия