Тържество на радостта

самостоятелна изложба-живопис на Николай Ангелов - Гари
11. - 31.10.2018

Тържество на радостта

Начало / Изложби / Тържество на радостта

Към творбите

Самостоятелна изложба–живопис на Николай Ангелов - Гари

11 – 31 октомври 2018

Откриване: 11 октомври 2018, 18:30 ч.

На 11 октомври 2018 г. от 18:30 часа в галерия Ларго ще бъде открита самостоятелна изложба – живопис на бургаския художник Николай Ангелов – Гари. Това е петата самостоятелна изява на Гари във варненската галерия. Експозицията носи името „Тържество на радостта“ и се състои от двайсетина живописни платна, които представят любими теми не само на художника, но и на неговата вярна публика - за любовта, приказките и ангелите. Специално за варненските ценители авторът е донесъл и един автопортрет, назован със закачливо намигване и в тон с днешното време - „Селфи“.

Персонажите на Гари винаги сякаш излъчват спокойствието и светлината на иконите и това не е случайно. В последните години Гари се занимава и с иконопис и е участвал в изписването на параклис “Св. Пантелеймон” в гр. Карлово (2003), на църквата “Рождество Богородично” в село Братово (2007), на стенописи в Троянския манастир (2016) и на иконите в Храм „Свети Дух“ във варненското село Приселци (2017).

В настоящата изложба главните герои са ангелите. Но не тези, слезли от небето, а ангелите, които се крият във всеки от нас. Защото и ние, най-обикновените хора, през живота си рано или късно се докосваме до ангелската си природа, закодирана дълбоко в същността ни. И най-доброто, което може да ни се случи, е да разкрием и извадим на показ тази ангелска природа. А нея я изважда на показ любовта. Именно любовта e водещата нишка в цялата експозиция. Едно от важните послания в Библията е „Химнът на любовта”. Вдъхновен от него, Гари създава картина, озаглавена по същия начин. Разглеждайки тази творба в контекста на цялата изложба, ние, зрителите ще открием, че тя е свързана концептуално с друга картина – „Ангелът на любовта”, в която ще видим красив женски образ с двете му верни хрътки и, разбира се, емблематичните за Купидон крилца и стрелички на любовта. Работата на Ангела на любовта е да помага на хората да открият това, което всеки от нас търси - човек, с когото да споделяме щастливи и тъжни моменти, който да е до нас и да ни подкрепя, да пълни живота ни с усмивки, прегръдки, топлина, с една дума - Любовта. Ние познаваме само тази идея за Ангела и не се замисляме за възможната нужда на покровителя на любовта от всичките тези неща, които ние така силно желаем. И ето, че в картините на Гари историята поема точно този път – Ангела също открива любовта и това може да се види в творбата „Химн на любовта“, където го виждаме в обятията на любимия. Двойката влюбени е поела по пътя на едно ново начало, а около тях се вие, като че ли за да ги свърже завинаги, една лента, върху която са избродирани  стихове от „Химна на любовта”.

„Любовта е дълготърпелива, 
пълна с благост,

любовта не завижда, 
любовта се не превъзнася, 
не се гордее,

не безчинствува, не дири своето, 
не се сърди, зло не мисли, 
на неправда се не радва, а се радва на истина.”

В творбите на бургаския художник ще открием и други интересни разкази. Истории за жената - изкусителка, за изключителните деца - Индиго, приказки за феи, детективи, ловци на русалки и един любим персонаж на децата и възрастните: Малкият принц.

Всяка изложба на Гари ни носи нови емоции и отключва части от въображението ни, които дори не сме подозирали, че притежаваме. Но най-важно е посланието на автора, а то е, че хората може да са всякакви отвън, да имат различни черти, различни характери, различни разбирания и светоглед, но отвътре всички сме като частици от Бог.

Надяваме се да ви видим на откриването на изложбата на Николай Ангелов - Гари, където заедно да се потопим в магията на неговите светове. Повече за автора може да прочетете в неговия профил в секция Автори на сайта на галерията.

Официалното откриване ще се проведе на 11 октомври от 18:30 ч. в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата ще продължи до 31 октомври. Вход свободен.

Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Ангел I, Николай Ангелов - Гари / Арт галерия Ларго

Ангел I

Николай Ангелов - Гари

Ангелски екстаз

Николай Ангелов - Гари

Sold Out

Ангелът на любовта

Николай Ангелов - Гари

Дете индиго

Николай Ангелов - Гари

Ева

Николай Ангелов - Гари

Сладко изкушение

Николай Ангелов - Гари

Ловец

Николай Ангелов - Гари

Лодката на любовта

Николай Ангелов - Гари

Малкият Принц I

Николай Ангелов - Гари

Sold Out

Малкият Принц II

Николай Ангелов - Гари

На лов за русалки

Николай Ангелов - Гари

Нежен спомен

Николай Ангелов - Гари

Първенец

Николай Ангелов - Гари

Селфи

Николай Ангелов - Гари

Старата лисица

Николай Ангелов - Гари

Sold Out

Феята на нощта

Николай Ангелов - Гари

Химн на любовта

Николай Ангелов - Гари

Първичен инстинкт

Николай Ангелов - Гари

Ангел хранител

Николай Ангелов - Гари

Sold Out

Ева

Николай Ангелов - Гари


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия