Разказвачи на песни

изложба - живопис на Ангел Герджиков
24.10. - 12.11.2012

Разказвачи на песни

Начало / Изложби / Разказвачи на песни

Към творбите

самостоятелна изложба - живопис на Ангел Герджиков

24 октомври – 12 ноември 2012 г.

От 24-ти октомври до 12 ноември 2012 год. можете да се насладите на картините от шестдесет и деветата поред експозиция в арт галерия “Ларго”, озаглавена “Разказвачи на песни”. За трета поредна есен със самостоятелна изложба – живопис във Варна се представя пловдивският художник Ангел Герджиков. Отново ще се потопим в нежния и хармоничен свят на автора, населен с хора, устремили поглед към звездите. Заглавието на експозицията ни подсказва това, което ще открием в нея – много музика и поезия.

Разглеждам картините... после притварям очи... и сякаш светът от платната оживява край мен. Изведнъж се пренасям в едно друго пространство и време, тялото ми олеква, краката се отделят от земята, аз политам над нея леко.... леко..... Притъмнява, небето се изпълва с изумрудени звезди, а червената луна току проблясва иззад камбанарията на църквата.... Полъхва нощен хлад, тихо е... и изведнъж дочувам музика далечна... нежна.... извива се, усилва се, заглъхва... мелодия, която умиротворява и приласкава, галейки слуха, плъзгаща се по кожата, нежна като милувка, сладостна като усмивка на любима.... Мелодията се приближава, а заедно с нея дочувам и друг звук: троп-троп-троп... замлъква, после пак: троп-троп...троп-троп-троп... И в далечината, под ефирната светлина на луната, изплува и се уголемява странен силует... той приближава, а заедно с него приближава и музиката, все по-упоителна, все по-хипнотизираща... Прикована от гледката, затаила дъх, опитвам да отгатна кой е загадъчният силует... А после луната се усмихва и го огрява, и аз откривам тайнственият музикант и неговият спътник – един поет с китара, с тамбура или тромпет, с обой или с гъдулка, и неговият дългоух другар... И ето - силуетът спира, за миг мелодията секва, човекът се навежда и пошушва нещо на своя спътник, погалва го нежно и устремява поглед към луната.... миг-два-три.... сякаш вселената замира също, утихва и ветрецът, и тишината ни обгръща, дочувам сякаш шепот от звездите и кротките мечти на непознатия... После тръгват и отново, сладостно-вълшебна, понася се мелодията нежна в уюта на нощта. Магаренцето натоварило е на гърба си не само музиканта, но и целия му живот, събран във две бохчи... а той безгрижен, продължава да ни разказва песни, отдалечавайки се бавно, бавно, потъващ във прегръдката на вечерта....

Дано сте усетили от моя разказ, как се чувствам винаги, когато подредя изложбата на Ангел в галерията и вечерта преди откриването, сама, в тишината, разглеждам, наслаждавам се и потъвам изцяло в света на автора. Свят, населен с поети, които ни разказват чрез своите песни истории за красота и нежност, създават ни хармония в душата, карат ни да мечтаем.

И в тази изложба, която пловдивчанинът подготвя в последните няколко месеца специално за варненската публика, сред петнадесетте картини ще открием любимите авторови теми и герои, свързани главно с музиката. Както подсказват и заглавията на картините - „Песен за луната“, „Песен за небе и птица“, „Свири ми, аз ще тегля“, „Оркестърът отива към небето“, главните герои в картините са музикантите и техните песни. Освен тях Ангел е подготвил и няколко от любимите ни пейзажи, напомнящи за някое вълшебно селце от приказките, кацнало на хълм нейде из Родопите, съхранило българския дух и миг от вечността. И за финал на експозицията двете голямоформатни платна „Идолът“ и „Фрагменти живот за продан“ напомнят, че освен талантлив художник, авторът е и философ, търсещ и мислещ, опитващ се не само да докосне нашето сърце, но и да провокира нашият разум.

Ако искате да почувствате нежната, ефирна лекота в картините на Ангел Герджиков, романтиката на неговите герои, хармонията на света, който изгражда в творчеството си, очакваме ви в новото арт-пространство на галерия „Ларго“ на улица „Хан Крум“ № 8. Изложбата продължава до 12 ноември.

Повече за художника и негови картини от предишните му изложби в "Ларго" вижте в секция "Автори" на сайта.

Нели Вълчева, галерист 

Свири ми, аз ще тегля, Ангел Герджиков / Арт галерия Ларго

Свири ми, аз ще тегля

Ангел Герджиков

Двама и луна, Ангел Герджиков / Арт галерия Ларго

Двама и луна

Ангел Герджиков

Песен за небе и птица, Ангел Герджиков / Арт галерия Ларго

Песен за небе и птица

Ангел Герджиков

Пейзаж, Ангел Герджиков / Арт галерия Ларго

Пейзаж

Ангел Герджиков

Почти полунощ е...

Ангел Герджиков

Фрагменти живот за продан

Ангел Герджиков

Идолът

Ангел Герджиков

Вечерта на вдъхновението

Ангел Герджиков

Пейзаж III

Ангел Герджиков

Пейзаж II

Ангел Герджиков

Оркестърът отива към небето

Ангел Герджиков

Пейзаж III

Ангел Герджиков

Пейзаж IV

Ангел Герджиков


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия