Романтични разходки

самостоятелна изложба-живопис на Лора Маринова
31.05. - 21.06.2013

Романтични разходки

Начало / Изложби / Романтични разходки

Към творбите

самостоятелна  изложба - живопис на Лора Маринова

31 май – 21 юни 2013 г.

Втората самостоятелна изложба на Лора Маринова в „Ларго” се открива в навечерието на прекрасна годишнина – на 1-ви юни варненката навършва 60 години. Никой не би го предположил, гледайки свежата, елегантна и красива жена пред себе си. Освен младежката фигура Лора е съхранила в себе си свежестта на чувствата, еуфорията на твореца от заобикалящата го красота. А тези свежи емоции са изразени върху платното със замаха и умелата ръка на един все пак зрял художник, с майсторството на наследничка на велик художник, със самочувствието на творец, овладял най-тънките умения на този труден занаят. В залите на галерията ще видим отново прекрасни пейзажи, както и сложни фигурални композиции. „Романтичните разходки” се случват в парка, в любимата Морска градина, но и в балната зала или в малките улички на Кайро, които художничката е кръстосвала преди 15 години. Като изтъкнат български импресионист Лора представя няколко пейзажа, изцяло изградени върху играта на светлината и сянката, с много едри мазки, някои от тях рисувани буквално на един дъх. Откриваме любимите цветове на художничката – всички нюанси на зеленото, лилаво, златно-жълто. В малкото бижу, наречено „Светлина и сянка” една слънчева пътека ни повежда напред под сводовете на дърветата. Голямоформатното платно „Край езерото” ни потапя в красотата и романтиката на разходката в парка в летния следобед. Различните сезони придават различна красота на парка, играта на светлината е различна. Затова и Лора не подминава чара на пролетта в „Пролет в градината”. А багрите на есента блестят с цялата им пищност и яркост в „Есенна лоза”.

И в тази изложба присъстват любимите на авторката етюди от театрални и оперни постановки. Почитателите на Лора познават много добре нейните балерини, които са любима тема в картините й. И в настоящата изложба ще се насладим на платно, в което дъщерята на Янко Маринов е уловила своите героини „Зад кулисите”. Красотата и изяществото на моделите извикват възхищение, позите подчертават най-съкровените мигове на съсредоточаване и подготовка за представлението. Особено интересен акцент в изложбата е триптихът „Рождения ден на инфантата”, вдъхновен от пиеса на Оскар Уайлд. Тъжният край на малкото джудже с разбито от младата инфанта сърце е само загатнат, но играта на лицата, развитието на сюжета в трите платна, ни припомнят изключителните сценографски постижения на Лора в дългите й години работа като сценограф на Варненската опера, театър и балет.

Не пропускайте представянето на една от най-значимите фигури във варненската живописна школа, потомствената художничка и майстор на пейзажа Лора Маринова. Изложбата продължава до 21 юни. Повече за художничката и снимки от другите й изложби в "Ларго"  - в секция "Автори" на сайта!

Нели Вълчева, галерист

плакат на изложбата / Арт галерия Ларго

Плакат на изложбата

Макове, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Макове

Лора Маринова

Рожденият ден на Инфантата I, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Рожденият ден на Инфантата I

Лора Маринова

Рожденият ден на Инфантата III, Лора Маринова / Арт галерия Ларго

Рожденият ден на Инфантата III

Лора Маринова

Край езерото

Лора Маринова

Светлина и сянка

Лора Маринова

Пролет в градината

Лора Маринова

Поетичен миг

Лора Маринова

Носталгично

Лора Маринова

Зад кулисите

Лора Маринова

Старинен танц

Лора Маринова

Спомен от Кайро

Лора Маринова

Пълнолуние

Лора Маринова

По "Дон Карлос"

Лора Маринова

Отражения

Лора Маринова

Рожденият ден на Инфантата II

Лора Маринова

Есенна лоза

Лора Маринова

Балерина

Лора Маринова


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия