Иска ми се да можех да летя

самостоятелна изложба- графика на Олег Денисенко
22.09. - 05.10.2021

Иска ми се да можех да летя

Начало / Изложби / Иска ми се да можех да летя

Към творбите

самостоятелна изложба – графика на Олег Денисенко

22 септември - 05 октомври 2021

Откриване – сряда, 22 септември 2021 г., 18:30 часа в Зала 2 на Галерия Ларго

На 22-ри септември 2021 от 18:30 часа в Зала 2 на Арт галерия Ларго ще се открие самостоятелна изложба-графика на украинския художник Олег Денисенко – победител в третото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна през 2018-та година. Изложбата е част от съпътстващата програма на конкурса, който и този път се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.

В експозицията са включени 35 творби на художника от последните 12 години. Графиките са изпълнени с класическите техники на дълбокия печат – офорт и суха игла. Денисенко е добре познат на българската публика. В богатата му творческа биография от над 65 самостоятелни изложби, 10 са проведени в България – в градските художествени галерии в Стара Загора, Шумен, Видин, Раднево, Нова Загора, Разград, Димитровград, във Фестивален и конгресен център Варна (2006) и в Националната библиотека в София (2009).

Победителят във варненския екслибрис конкурс е завършил Украинската академия за печат със специалност „Графика“. Работи и в областта на живописта и скулптурата, но все пак голямата му страст е графиката. В едно свое интервю той заявява: „Каквото и да правя, Графиката за мен си остава майка и любима жена! За мен би било безинтересно да живея без нея ...”

Денисенко има изключително харектерен, разпознаваем стил, изграден в годините от 1992-ра насам, (когато започват самостоятелните му изяви), благодарение не само на брилянтната си графична техника, но най-вече благодарение на типичните персонажи, които той създава в своите творби. Героите му са рицари или светци, крале или философи, ловци или музиканти, ще видим просяци и мечтатели, окрилени герои или герои с подрязани крила. За своето творчество ураинецът споделя: „Всички теми, които засягам в работата си, са вечни и следователно модерни. В центъра винаги е човек с неговите постоянни проблеми в продължение на много хилядолетия. Всичко това се отнася за философията и психологията на човешкото съществуване. И това е неразделна част от изкуството.”

Широк светоглед, изключителна ерудиция, неуморна любознателност са качествата, помагащи на Денисенко в създаването на неговите творби. От младежките си години той е увлечен от историята и археологията, които му повлияват изключително при изграждането на образите и историите в неговите произведения. В интервю авторът споделя: „Основата на моята работа е класическото културно наследство. Разчитам на него и се опитвам да запазя традицията максимално, интерпретирайки класически сюжети.... Но основното в изкуството е висококачествения интелектуален продукт. Трябва да е истинско и интересно. Обединението на силна идея и перфектно изпълнение е истинското изкуство за мен.”

Денисенко определя жанра, в който работи, като исторически сюрреализъм или „нова античност“. И наистина зрителите в настоящата изложба ще видят класически теми, предизвикващи интереса на творците още от античността – темата за четирите елемента в едноименните творби „Земя”, „Въздух”, „Вода”, „Огън”, темата за саможертвата в „Червено вино”, за борбата на светците с техните демони в „Св. Георги” и „Св. Михаил”, вечната борба между материя и дух в „Тяло и душа”, темата за безкрайния стремеж на човека към непознатото и недостижимото в „Искаше ми се да можех да летя”. В офортите на украинеца, създадени в неподражаем сюрреалистичен стил, ще открием герои, излезли сякаш от сънищата на художника. Но заслуга за магичната сюрреалистична образност на Денисенко има най- вече неговото въображение: „Винаги се опитвам да постигна специално състояние в моите творби. Тук влиза в сила взаимодействието на чисто технически прийоми с въображението в мисленето. Последното играе ключова роля за мен. В крайна сметка най -важното в творчеството, според мен, е създаването на образ, което е значително улеснено от безупречното овладяване на техническите умения.”

Очакваме ви на откриването на изложбата на 22 септември 2021, от 18:30 часа в Зала 2 на Арт Галерия Ларго, Варна, ул. Хан Крум 8. Изложбата продължава до 05 октомври 2021.

За художника: Олег Денисенко е роден на 27.03.1961 г. в Лвов. Завършил е Украинската академия за печат, специалност „Графика“. Работи в областта на графиката, живописта, скулптурата. Олег е участвал в множество международни изложения и симпозиуми в Украйна, Норвегия, Швеция, Дания, Германия, Белгия, Франция, Холандия, Испания, Италия Гърция, Полша Русия, Словакия, Чехия, САЩ, Великобритания, Япония, Югославия, Унгария, Румъния, Словения, Финландия, Македония, Швейцария, Корея, Канада и др. Има над 65 самостоятелни изложби по целия свят, 10 от тях в България. Награден е с над 30 международни награди, медали, грамоти, стипендии в Словакия, САЩ, Полша, Корея, Югославия, Русия, Румъния, Великобритания, Италия -Испания и др. Той е член на Съюза на украинските художници, както и ефективен член на академичния сенат на Международната академия за модерно изкуство, Рим, Италия. Носител на първа награда в третото издание на Международен екслибрис конкурс Варна през 2018-та година. Живее и работи в родния си град Лвов, Украйна.                                                                             

Нели Вълчева, галерист

Плакат на изложбата

Въздух

Олег Денисенко

Вода

Олег Денисенко

Ignis / Огън

Олег Денисенко

Земя

Олег Денисенко

Тяло и душа

Олег Денисенко

Иска ми се да можех да летя II

Олег Денисенко

Червено вино

Олег Денисенко

Св. Михаил

Олег Денисенко

Св. Георги

Олег Денисенко

Мечтан град

Олег Денисенко

Огън и цвете

Олег Денисенко

Той знае нещо

Олег Денисенко

Хелиос

Олег Денисенко

Танц II

Олег Денисенко

Бял рицар

Олег Денисенко

Кралят на мечтите

Олег Денисенко

Лъв

Олег Денисенко

Лилия и меч

Олег Денисенко

Търся баланс

Олег Денисенко

Лорд

Олег Денисенко

Щастлив лов

Олег Денисенко

Маскарад

Олег Денисенко

Мелодия на надеждата

Олег Денисенко

Пасторал II

Олег Денисенко

Философ II

Олег Денисенко

Sentina III

Олег Денисенко

Знак на вечността

Олег Денисенко

Изкушения

Олег Денисенко

Мисли

Олег Денисенко

Време

Олег Денисенко

Ловец на еднорози

Олег Денисенко

Чакайки вятър

Олег Денисенко

Крилат рицар

Олег Денисенко

Килат рицар II

Олег Денисенко


Назад към изложбите

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия