Национална Художествена Академия- Филиал Бургас посреща Международен Екслибрис Конкурс Варна 21

Начало / Новини | 04.05.2022

От 03 до 27 май 2022 пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна ще гостува във Филиала на Националната Художествена Академия в Бургас. Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура и с любезното съдействие на Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Изложбата става възможна в резултат на споразумението за партньорство, подписано между Академията и галерия Ларго през 2021-ва година. Изложбата със селектираните творби в четвъртото издание на конкурса ще бъде открита на 03 май 2022 г. от 17 часа.

Естеството на изложбата на всяко издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна е образователно по редица причини. Екслибрисът в столетията на своето съществуване се е развил и променил своето утилитарно предназначение, в наши дни той е по-скоро произведение на изкуството, отколкото печатан в книгите графичен знак. В изложбите на конкурса винаги се включват творби на над 120 художници от цял свят, представящи известни графични школи. Експозициите представляват богата илюстрация на съществуващите класически графични техники. Всички изброени причини правят показването на изложбата изключително интересно и атрактивно и галерия Ларго като организатор получава подкрепа и покани за гостуване за всяко издание на конкурса. Така пътуващата изложба на Международен Екслибрис Конкурс Варна от първоначалното си предназначение на културно събитие лека-полека разшири своята роля и като образователно събитие, високо оценено от всички свои домакини. В годините изданията на конкурса бяха показани в изложби в училища по изкуствата, университети, читалища, музеи и галерии.

През месец май 2022-ра година за първи път Международен Екслибрис Конкурс Варна ще гостува и на студентите от Националната Художествена Академия в Бургас. Изложбата ще остане в морския град до 27 май.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд Култура.


Назад към новините

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия