Фабио Калвети

Начало / Автори / Фабио Калвети


Фабио Калвети е роден през 1956 г. в Черталдо, близо до Флоренция. През 1978 г. завършва Академията за изящни изкуства във Флоренция, където учи при Фернандо Фарули,  който включва Калвети заедно с още няколко избрани свои студенти в извън академични занимания по рисуване и живопис, които им осигуряват контакт с различни социални реалности. През 80-те години художникът навлиза в етап на експериментиране с техники, материали и повърхности, който продължава почти десет години. Той изоставя работата с масло върху платно, елиминира цвета и се посвещава на рисунката, особено с графит, като се връща повторно към работата с масло и акрил, за да усъвършенства сложната техника, която най-добре отговаря на неговите нужди. Неговите теми са неизменно човешки, с фокус върху вътрешния анализ и трудностите в комуникацията, създадени от все по-бързите социални трансформации. През този период се оформят и неговите основни художествени модели, повлияни от концепцията на Едуард Хопър за изолацията и самотата на съвременния човек и проницателното „мълчание“ на Марио Сирони. Новите творби на Калвети са незабавно оценени и той започва период на участие в групови изложби.

През 1987 г. в SIAC във Флоренция критикът Томазо Палоша го включва в "Зелена вълна" - селекция от млади италиански художници. През 90-те години на миналия век следват първите самостоятелни изложби на художника, особено извън Италия - в Европа, Япония и САЩ. Тогава започват дългосрочните отношения на Калвети с галерия Shiraishiв Токио и галерия Schortgen в Люксембург. Участва в арт изложения в Женева, Амстердам, Страсбург, Гент, Хага и Кортрийк. В резултат на натрупания опит в международните му изяви, неговата работа започва да намира публика в Италия, което води до големи самостоятелни изложби в Черталдо (Palazzo Pretorio) и Генуа (галерия Guidi) през 1997 г., Ерколано (Villa Campolieto, 1999) и Неапол (Casina Pompeiana, 2000). Дебютът му в Милано е в галерия Artesanterasmo през 2003 г, където се представя отново през 2006 и 2008 г..

Междувременно Фабио Калвети продължава да показва своята работа в международни изложения и да представя свои самостоятелни изложби в чужбина, като тези в Париж в края на 2006 г. и Сарасота, Флорида през 2006 и 2008 година. Работата на Калвети фокусира интензивен галериен интерес, в резултат на което той реализира престижни самостоятелни изложби в Градския художествен музей в Куанджу (Южна Корея), Шинджуку Парк Тауър в Токио, Галерия Медичи в Сарасота (Флорида, САЩ), Галерия Saint-Hubertв Лион, Националния музей (Palazzo Venezia) в Рим, Галерия Tournemine в Париж, Националната библиотека Марчиана във Венеция и много други места.

Налични творби на автора:

Изложби в Арт Галерия Ларго:


Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия