Васил Василев

Начало / Автори / Васил Василев


Васил Василев е роден на 09 февруари 1957 г. в село Змейно, община Омуртаг. През 1982 година завършва специалност "Живопис" във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Работи в областта на живописта и графиката. Член е на Международния фонд на московските художници (2001). Има над 20 самостоятелни изложби в България, както и в чужбина - Хайделберг, Москва, Холандия. Има множество участия в сборни изложби на групата на варненските художници, повече от 1о участия в  Международното биенале на графиката във Варна, както и в програмата на Август в изкуството. Творби на Васил Василев са притежание на частни колекции в България, Русия, САЩ, Испания, Норвегия, Италия, Холандия, Швейцария, Франция и други. Живее и работи във Варна.

За творчеството му известният изкуствовед Румен Серафимов казва: "В основата е склонността на темперамента му към живописния език, към този начин на изразяване, който приема цвета като изначално и единствено средство за изграждане на формата и пространството. Василев има рядко срещано усещане за цвят, за сложни и изтънчени хармонии. Той естествено избира експресионистичния тип на живописване, който му дава най-пълна възможност да въплъти в образи и цвят своята непосредственост и интуитивност, мощния емоционален импулс, свободния и широк жест.... Със своята много сетивна природност и с някакво свръхинтуитивно чувство Васил Василев успява с необикновена лекота да смеси земното и небесното и да ги превърне накрая в одухотворена и покоряваща живописна материя. Това е неговата чудесна артистична алхимия, от която се появяват все по-изразителни и прекрасни творби." 

 


Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия