Николай Добрев

Начало / Автори / Николай Добрев


Николай Добрев е роден на 23 септември 1948 г. в София. Завършва „Живопис” във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” през 1974 г. От дълги години преподава „Живопис” в СОУ „Тодор Кирков” в родния си град. Има 14 самостоятелни изложби в много градове в страната – София, Пловдив, Варна, Ловеч, Плевен и др. Николай Добрев е лауреат на награди от Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово (1999 г.), от Националната изложба на художниците-педагози във Велико Търново (2004 г.), от Националното биенале на малките форми в Плевен (2006) и други. Добрев е сред доайените на групата на художниците в родния си Ловеч, член на СБХ от 1982 г. Негови творби са в колекциите на Националната Художествена Галерия и ГХГ в Плевен, Балчик, Благоевград, Ловеч, Малко Търново, както и частни колекции у нас и в Италия, Франция, Испания, Холандия, Швеция, Япония, САЩ, Канада, Русия, Чехия и др.. 

Николай Добрев рисува прекрасни, нежни, синьо-бели морски пейзажи. Ловчанлията е страстно влюбен в морето и особено в Балчик и Созопол, които посещава и рисува почти всяко лято. Затова винаги във всяка негова изложба има картини, посветени на тези приказни черноморски градчета. Живее и твори в Ловеч.


Пейзаж

Магнолия

Храм

Балчик

Есен

Созопол

Балчик

Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия