Стоимен Стоилов

Начало / Автори / Стоимен Стоилов


Стоимен Стоилов е роден във Варна през 1944 г. Завършва НХА в София през 1972 г. Носител е на Наградата „Годфрид фон Хердер“ за 1991 и на Наградата на Виенския Университет за цялостно творчество, Наградата на Второто Световно Триенале за графика в гр. Шамалие, Франция (1991), лауреат на Гран При за графика в Арт Експо, Ню Йорк, САЩ (1984), Голямата награда за български участник на 3-то Международно биенале на графиката, Варна (1985), Гран При за стенопис на Съюза на Българските Художници (1983).
Картини на проф. Стоимен Стоилов са притежание на Виенския Музей на графичното изкуство, НХА - България, Национален музей на изкуството – Богота, Национална библиотека на Франция – Париж, Национален фонд за съвременно изкуство – Париж, Националната галерия на Норвегия – Осло, Музей Пушкин – Москва, Националната библиотека на Тунис, Конгресната библиотека на САЩ - Вашингтон, Градската библиотека на Ню Йорк, колекциите на Университета в Принстън и Университета на Йейл, Музей на изкуството, гр. Мотие, Швейцария и много държавни и частни колекции по света. Живее и работи във Виена, Австрия и Варна, България.


Ние използваме бисквитки (cookies) за по-пълноценното функциониране на сайта и за да Ви предложим по-добро интернет преживяване. Разглеждайки съдържанието на уеб страницата ни, Вие се съгласявате с нашата Политика за поверителност.


Общи условия